Липовий цвіт. Розповідаю, чому мені складно його заготовлювати, і чим він корисний?

Поради

Зізнаюся. Живу я у великому місті. Незважаючи на безліч виходів, прогулянок, виїздів, походів і ін. на природу за своє життя мені не часто вдавалося зустріти на природі квітучу липу, зібрати і заготовити її квітки. Чому? Розповідаю нижче.

Як заготовлювати?

Основні труднощі заготовки липи – короткий період цвітіння. Залежно від району зростання і «жаркості» літа липа цвіте в червні-липні всього лише 1-2 тижні. Тому пропустити момент цвітіння дуже просто.

Багато разів виявлялося, що зустрінута липа або ще не зацвіла, або вже відцвіла, про що говорили засохлі квітки.

Липовий цвіт. Розповідаю, чому мені складно його заготовлювати, і чим він корисний?

Липа часто зустрічається в містах, коли вона цвіте – навколо поширюється приємний ароматний запах. Але заготовлювати «міську» липу, напевно просочену шкідливими речовинами, не варто. Заготовлювати потрібно цвіт тільки «чистої» липи, яка росте за містом далеко від жвавих доріг, але як уже говорив, її цвітіння потрібно застати.

Якщо Вам пощастило опинитися в потрібний час в потрібному місці – біля квітучої липи і є бажання зібрати її цілющі квітки, то суцвіття рвуться цілком разом з невеликими листочками.

Липовий цвіт. Розповідаю, чому мені складно його заготовлювати, і чим він корисний?

Набрані квітки сушаться просто і досить швидко. Робити це потрібно в тіні, повинно бути сухо, і повітря повинне циркулювати. Прискорювати природний процес духовкою або електросушаркою не рекомендується.

Як тільки суцвіття липи стануть сухими і ламкими їх слід скласти в коробку або банку.

Ну а що, якщо зібрати квіти липи не вийшло? Добре, вони продаються в аптеках.

Чим корисний цвіт липи?

Квітки липи містять багато корисних речовин, вітамінів (А, С) і мікроелементів, які благотворно впливають на стан організму.

Цілющий і смачний чай, заварений з квіток липи, володіє загальнозміцнюючими, протизапальними, і жарознижувальними і антибактеріальними властивостями. Він викликає рясне потовиділення, тому корисний як для профілактики (підвищує опірність) так і для лікування простудних захворювань (зниження температури).

Липовий чай – природне жарознижуюче.

Липовим чаєм лікують кашель, бронхіт і захворювання горла. Регулярне вживання покращує роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює судини, виводить шлаки і токсини.

До речі липа – відмінний медонос. Липовий мед дуже корисний.

Липовий цвіт. Розповідаю, чому мені складно його заготовлювати, і чим він корисний?

Як заварювати чай?

Липовий цвіт я заварюю звичайним чином: чайник для заварювання, кип’яток, 10-15 хвилин, смачний і корисний чай готовий. Липу як правило заварюю окремо, не змішуючи з іншими травами і звичайним чаєм. Смак у липового чаю самодостатній.

Липовий чай розслабляє, знімає нервову напругу. Тому «за настроєм» я заварюю і п’ю за 1 годину до сну. Сон стає кращим.

Пробували липовий чай? Заготовлюйте липу?

Оцініть
( Поки що оцінок немає )
Поділіться з друзями
iUkrayina