Збір врожаю гарбуза – одне з найприємніших занять на городі осінню. Воно стане подвійно цікавим, якщо урожай виріс на славу. Розповідаємо, як його правильно зібрати, щоб зберегти якомога більше користі в плодах.
Коли прибирати гарбуз
Цей овоч називають коморою вітамінів. Гарбуз збереже в собі масу користі, якщо встигне дозріти і не підмерзне на грядці. Від того, коли його зірвуть, залежать його смак і термін зберігання.
В середньому гарбуз вважається дозрілим через чотири місяці після його посадки. Знімають плоди на початку осені і ні в якому разі не залишають гарбуз на грядці, якщо очікуються перші морози. Підмерзлі плоди почнуть будуть швидко псуватися і погано зберігатися.
Для збирання врожаю бажано вибрати сухий і сонячний день. Іноді доводиться розбирати грядки з цією культурою в дощовий період, в такому випадку гарбузу дають висохнути в темному і прохолодному місці.
А гарбуз дозрів?
Плід вважається готовим, якщо гарбуз, як і кавун, при постукуванні видає дзвінкий звук, а кора на плоді стала не такою, як була у молодої рослини. Вона щільна, і змінився малюнок. На різних сортах вони відрізняються:
- Кущові – добре проглядаються жовті смуги.
- Великоплідні – на поверхні з’явилася темна “павутинка”.
- Мускатний – видно плями на бурій корі.
Звертають увагу і на такі ознаки стиглості гарбуза:
- Зелений колір плода змінився на більш яскравий.
- Місце, за яке плід кріпиться стає схожою на кору дерева. Якщо вона зеленого кольору, гарбузі бажано ще полежати на грядці.
- Листя і плодоніжка і пожовкли.
- М’якоть стала щільною.
- Насіння вкрилося щільною шкіркою.
Досвідчені городники рекомендують зривати тільки дозрілі екземпляри, а зеленуваті залишати до визрівання на грядці. Якщо такої можливості немає, зірвані плоди розкладають і залишають дозрівати в сухому місці.
Щоб не було сюрпризом, що гарбуз буде готовий не через 4, а тільки через 5 місяців, перед покупкою насіння поцікавтеся у продавця або почитайте інформацію про терміни зняття врожаю гарбузів цього сорту на пакетику. В описі часто буває вказано і колір дозрілого плоду.
Як правильно зберігати гарбуз
Коли урожай зібраний, плоди слід розкласти на 3 купки: дрібні, середні і великі. Зберігати взимку рекомендується тільки великі і середні екземпляри без видимого псування. Дрібні краще відразу пускати в переробку: сік і варення.
Гарбуз буде зберігатися до весни, якщо при закладці на зиму дотримуватися таких умов:
- Гарбузи після зняття з грядки зберігають при температурі до +28 ° C і не нижче +25 ° C, вологість повітря потрібно підтримувати на позначці в 85%. При такому «кліматі» гарбуз дозріє, шкіра затвердіє і подряпини затягнуться.
- Пошкодження на плодах можна обробити 3% -ною марганцівкою.
- На постійне місце гарбузи прибирають через 7 днів. Найкраще лежати вони будуть при температурі + 4 … + 9 ° C і вологості 70%.
- Такі умови можна створити в погребі приватного будинку, на балконі або лоджії в міській багатоповерхівці.
- У сховищі плоди розставляють на відстані один від одного, під них підкладають солом’яну підстилку.
- Гниючі гарбузи відразу ж прибирають.