4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Закуски

Всім відомо скільки корисних мікроелементів міститься в пряній зелені. Як зберегти цю користь до зимових холодів, коли ми особливо потребуємо у вітамінах? Найвідоміший метод – це сушка, але він не єдиний! Виявляється зелень можна ще заморозити, зробити з неї готові пасти і соуси і навіть засолити!

1. Засолювання

Пучки зелені промиваємо і обсушуємо. Якщо стебла товсті і жорсткі, їх можна выдрызати. Далі старанно подрібнюємо зелень за допомогою ножа.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Після цього або розміщуємо нарізане в банку і пересипаємо шарами солі, або відразу всипаємо сіль, перемішуємо, а вже потім перекладаємо в банки. Солі потрібно 1/3 від ваги зелені. Наприклад, на 300 грамів зелені – 100 грамів солі.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Закладаючи солону суміш в банку (яка повинна бути чиста і суха), гарненько утрамбовуємо зелень ложкою. Згодом вміст дещо зменшиться в об’ємі, і при необхідності можна буде докласти наступну порцію. Зберігати щільно закриті банки потрібно в холодильнику.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Слід пам’ятати, що суміш виходить досить солоною, так що солі при приготуванні знадобиться менше звичайного.

2. Заморожування

Про цей спосіб тривалого зберігання запашних трав знають багато хто. Зелень миють, просушують, а потім дрібно нарізають. Заморожувати сировину можна в пластикових пляшках з широкою шийкою, харчових контейнерах і навіть звичайних поліетиленових пакетах. На жаль, негерметична тара пропускає сторонні запахи, які при тривалому зберіганні може увібрати в себе зелень. Набагато краще заморозка зберігається в зіп пакетах і вакуумних контейнерах.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Самим же ідеальним варіантом є пакети для запаювання і вакуумаціі. Саме в них продукти займають мінімум місця і можуть зберігатися не один сезон.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

3. Кропова паста

Для цього методу заготівлі знадобиться блендер або кухонний комбайн. Для отримання 1 літра соусу 500 гр. кропу промиваємо, обсушуємо, довільно нарізаємо і відправляємо в чашу для перемелювання. Туди ж додаємо: 20 гр. солі, 10 гр. цукру, цедру половини лимона, 2 чайні ложки лимонного соку, 50 гр. очищеного часнику і 300 гр. олії соняшникової або оливкової.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Суміш подрібнюємо до однорідного пюреподібного стану. Потім розливаємо в чисті сухі банки, не доливаючи до верху. А потім зверху заливаємо соняшниковою олією, шар якого повинен вийти не менше 1 см. Після цього закриваємо тару будь-якими кришками і зберігаємо в холодильнику.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Такий соус, схожий на песто, ідеально підходить для макаронів, страв з овочів, картоплі, м’яса, птиці, риби, а також в якості заправки для перших страв і добавки до соусів.

4. Пряний соус з оливками

Технологія приготування цієї соусу ідентична, описаного вище, але інгредієнтів знадобиться більше. До 300 гр. суміші з кропу, петрушки і кінзи додайте кілька гілочок м’яти (замість неї можна брати базилік, шавлію, чебрець або розмарин). Крім того, в чашу блендера додаємо по 10 гр. солі і цукру, цедру 1/2 лимона або 1 лайма, 1 ч. л. лимонного соку, 35-40 грамів очищеного часнику, 150-160 гр. зелених оливок без кісточок і 120-150 грамів соняшникової олії на ваш смак (в ідеалі – оливкової).

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Після того, як всі інгредієнти стануть однорідною пастою, розливаємо її по банках, зверху доливаємо соняшникову олію, закриваємо кришками і зберігаємо в холодильнику. Такий соус ідеально підійде для макаронів, картоплі, рису, бобових, м’ясних стейків і курки.

4 відмінних способи заготовки зелені на зиму: на всі випадки і смаки

Оцініть
( Поки що оцінок немає )
Поділіться з друзями
iUkrayina