Часник викопали – що робити з ним далі? Дві важливі справи, які не можна пропустити

Сад, город, дача

Останні дні липня, воістину, час часнику – якщо ви ще не встигли викопати цей ароматний овоч, то в останній тиждень, вже точно, зробіть цю важливу справу. У сьогоднішній статті хочеться поговорити про те, що робити зі свіжовикопаним часником далі: як правильно його сушити і зберігати після, щоб цибулини остаточно визріли і добре зберігалися весь наступний холодний сезон.

1. Перше, на що слід звернути увагу – це прогноз погоди. Прогноз погоди перед викопуванням врожаю – ваш вірний друг і соратник. Для прибирання часнику підберіть ясних день, якщо буде трохи вітряно – взагалі, ідеально. Дощів і злив бути не повинно. Сам процес викопування слід робити вилами – цей інструмент найбільш делікатний щодо цибулин, зубці вил їх практично не травмують.

Після того, як ви викопайте рослини, розкладіть їх уздовж грядки на первинну просушку, під прямі сонячні промені. Сонце зробить свою справу, і, навіть якщо на цибулинах були патогенні мікроорганізми, то вони незабаром загинуть.

Часник викопали - що робити з ним далі? Дві важливі справи, які не можна пропустити

2. Другий етап – «обгрунтована» сушка рослин. Найкраще робити це в сухому провітрюваному приміщенні, там, куди не будуть заглядати прямі сонячні промені – на горищі, в коморі, під навісом. Часник при цьому обрізати не слід – він буде добирати залишки харчування з листя, і цибулини, таким чином, остаточно дозріють. Сигналом до того, що часник вже можна обрізати стане повністю висохле бадилля часнику. Відбувається це приблизно в тижневий термін, або в днів десять.

Часник викопали - що робити з ним далі? Дві важливі справи, які не можна пропустити

3. Обрізати часник також слід правильно: занадто коротенькі «дудочки» часто не справляються з місією по утриманню зубків біля основи і часто буває так, що цибулина розвалюється. Ми робимо так: обрізаємо бадилля, залишаючи довгу «дудку» величиною десь в десять сантиметрів, а після збираємо часникові «букетики». Пучки часнику підвішуємо в коморі і зберігаємо, таким чином, до наступного сезону. Ідеальною для зберігання часнику буде температура в 14-18 градусів. Але якщо такої можливості немає, то можна зберігати врожай і в кімнатних умовах, тільки врахуйте, що терміни зберігання скоротяться.

Часник викопали - що робити з ним далі? Дві важливі справи, які не можна пропустити

4. Деякі застосовують додаткові засоби захисту: обпалюють «дудочки», або занурюють в рідкий парафін, а після їх висушують. Якщо вам до душі ці заходи – то будь ласка, можна зробити і так. Ми танців з бубнами навколо часнику не витанцьовували, він прекрасно зберігатися і в звичному вигляді.

А як ви обробляйте часник перед тим, як прибрати його на зберігання?

Оцініть
( 2 оцінки, середнє 1 з 5 )
Поділіться з друзями
iUkrayina