Вирощую 300 головок часнику. Розповідаю як саджу, що я з ним роблю і які плани

Сад, город, дача

Мені за кілька днів відразу кілька людей задали одне і те ж питання, коли я сказала, що готую 300 зубчиків на посадку. Куди тобі 300 головок часнику?

Тому вирішила показати як відбувається процес підготовки, посадки і розповісти що ми робимо з такою кількістю часнику.

Як готую грядки

В цьому році я навчилася нарешті робити рівні краї у грядок за порадою сусідки. Раніше копала і у мене виходили то круглі, то високі краї, то взагалі вкачувалися. Цього року все як я люблю – рівненько.

Вирощую 300 головок часнику. Розповідаю як саджу, що я з ним роблю і які плани

Роблю ширину грядки таким чином, щоб входило п’ять штук в ряд. Виходить близько 80 см. Довжина у грядок різна.

Цього року все зробила по городньому феншую, “з урахуванням сівозміни”, і буду садити після гарбузових, гороху і капусти. Встигли капусту прибрати раніше, чим готуємо грядки.

Вирощую 300 головок часнику. Розповідаю як саджу, що я з ним роблю і які плани

Лунки для часнику теж готую заздалегідь, щоб було видно куди тикати зубчики. Лунки неглибокі, близько 5 см. Я хоч і не перфекціоніст в чистому вигляді, але люблю, щоб в городі все було рівно. Якщо ряд піде криво, то все пропало.

Як готую часник

Часник теж вирішила розділити на зубчики заздалегідь, щоб відібрати 300 найкращих. Ось така гора вийшла.

Вирощую 300 головок часнику. Розповідаю як саджу, що я з ним роблю і які плани

У часнику зчищаю тільки верхню найтоншу шкурку, оболонку не чіпаю. Навіть якщо випадково пошкоджується при обробленні, то відбраковуються такі зубки. Взимку вони можуть згнити.

Раніше вимочувала в марганцівці перед посадкою, але в цьому році не буду, кажуть вона не ефективна, а ось в розчині Фітоспоріну вимочу. Часник саджу на глибину 5 см, зверху присипають тонким шаром легкого перепрілого компосту. На цьому все.

Ну а урожай потім розлітається зі швидкістю світла. І навіть 300 головок буває мало.

Куди йде часник

Зараз все розкладу по поличках:

  • 60 головок залишаються на посадку.
  • 20-30 головок природний убуток. НЕ сходить, згниває, псується під час зберігання, ще щось.
  • 30-40 головок йде на заготовки. Огірки, гриби.
  • 50 головок віддаємо мамі чоловіка, вона теж робить заготовки і залишає на їжу.
  • 20 головок віддаю доньці на їжу.
  • 20 головок віддаємо батькові чоловіка на їжу.
  • 20 головок відправляємо сестрі чоловіка, у них немає такого гострого часнику, як у нас.
  • 60 головок залишаємо на їжу і нам вистачає до наступного врожаю. В один плов тільки йде ціла головка часнику.

Загалом, садимо рівно стільки, скільки потрібно нашій великій родині, у всіх свої запити і потреби.

Оцініть
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Поділіться з друзями
iUkrayina