Аджика “кобра” на зиму – найпростіший і найсмачніший рецепт!

Консервація

Аджика – це дуже смачне, апетитне і корисне доповнення до багатьох страв. Рецептів її приготування безліч і у кожної господині є свій улюблений, перевірений часом.

А сьогодні пропоную вам ще один чудовий рецепт аджики, без якої не обходиться жоден обід або вечерю в нашій родині!

Цей рецепт мені дістався від свекрухи і ось вже більше 30 років я щороку готую цю аджику для своєї родини!

Необхідні продукти:

  • 2 кг помідорів
  • 2 кг солодкого болгарського перцю
  • 400 г гострого перцю
  • 400 г часнику
  • 100 г солі
  • 150 г цукру
  • 100 мл 9% оцту

Вихід: 4 – 4,2 літри аджики

Покроковий процес приготування:

Нам знадобиться 2 кг стиглих, бажано м’ясистих помідорів.

Крім цього, 2 кг червоного солодкого перцю і по 400 г червоного гострого перцю і часнику.

Всі овочі я зважую в неочищеному вигляді і після очищення з цієї кількості продуктів виходить 6 банок аджики по 700 мл або трохи більше 4 літрів готового продукту.

Даю вам мінімальну пропорцію, хоча сама готую її в рази більше!

Для початку займемося часником.

Розділяємо часник на зубчики, заливаємо їх гарячою водою, але такою, щоб палець терпів і відставляємо в сторону хвилин на 15-20, щоб лушпиння добре набухло, а тим часом займемося іншими продуктами.

У помідорів видаляємо плодоніжки і, якщо вони великі, розрізаємо на такі шматочки, щоб зручно було крутити на м’ясорубці.

У гострого перцю відрізаємо тільки хвостики, насіння для цього рецепта я не видаляю, але при бажанні ви можете це зробити.

Для зручності подрібнення перці розрізаємо вздовж на дві частини.

Солодкий болгарський перець повністю очищаємо від плодоніжок, насіння і перегородок і розрізаємо його на кілька частин.

Часник відмінно настоявся – зливаємо з нього ледь теплу воду і приступаємо до очищення.

Після такої водної процедури часник дуже легко очищається.

Цей спосіб добрий, коли треба почистити велику кількість часнику – всі, хто робить заготовки на зиму знають, про що я говорю. Очищений часник не забудьте прополоскати!

Всі продукти підготовлені і тепер пропускаємо їх через м’ясорубку з середніми гратами.

Звичайно, багатьох може збентежити кількість гострого перцю і часнику, але повірте мені, вже були такі, хто додавав всього один-два перчинки або меншу кількість часнику, і тільки коли приготували точно за рецептом зрозуміли, наскільки це смачно!

Подрібнюємо продукти відразу в той посуд, в якому будемо варити аджику – для цієї кількості овочів потрібна каструля об’ємом не менше 4,5 літрів, а то і всі 5 літрів.

Встановлюємо каструлю на плиту і доводимо масу до кипіння, періодично помішуючи, щоб вона не пригоріла.

Тим часом аджика закипіла, додаємо в каструлю 100 г солі, 150 г цукру і вливаємо 100 мл 9% столового оцту.

Все добре перемішуємо, знову доводимо до кипіння, зменшуємо нагрів нижче середнього і, періодично помішуючи, кип’ятимо до моменту, поки аджика почне розділятись на густу і рідку складові – густа частина почне осідати на дно каструлі, а на поверхні з’явиться прозорий сік, в цей момент можна її розливати по банках.

Процес варіння займає, як правило, 25-30 хвилин, не більше.

Розливаємо готову аджику в сухі стерилізовані банки і закатуємо прокип’яченими кришками – використовувати можна кришки хоч гвинтові, хоч під закатування, але не капронові.

Перед тим, як наливати чергову банку, добре перемішайте аджику, інакше вона осідає на дно.

Закатані банки необхідно перевернути на кришки і залишити в такому положенні до повного охолодження, вкутувати їх не треба.

Остиглі баночки можна відправити на зберігання, така аджика відмінно переносить кімнатну температуру – поставте її в кухонну шафу, комору або винесіть на лоджію.

Оцініть
( Поки що оцінок немає )
Поділіться з друзями
iUkrayina